Wat doe je als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment zelf nodig hebt? Normaal gesproken lever je dat terug aan het netwerk. Op Prologis Park Venlo DC7, een modern logistiek complex ter grootte van 60.000 vierkante meter, experimenteren we nu met een andere optie: lokale opslag.
Voor deze opslagproef zochten we samenwerking met de Zweedse batterijbouwer Nilar, die recentelijk in Venlo 40 batterijpacks installeerde met een totale opslagcapaciteit van 48 KWh. We kozen Nilar omdat de batterijen van dat bedrijf geen zware metalen bevatten en voor 99% te recyclen zijn. De opstelling, die zo’n 1400 kilo weegt en 2 meter hoog is, kan energie opslaan die toereikend is om 180 kantoorverlichtingsarmaturen tot 6 uur te laten branden.
Hoe werkt het? De nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen worden geladen via zonnepanelen. Op Venlo DC 7 hebben we fotovoltaïsche zonnecellen (BIPV’s) laten inbouwen in de glazen overkappingen van de fietsstallingen en de luifel van het lunchterras. De prestaties van het systeem worden gemonitord om toekomstige mogelijkheden voor duurzame en kostenbesparende energieopslag te onderzoeken, zoals slimme elektriciteitsnetwerken, pieklastmanagement (peak-shaving, load-shifting) en aanhouden van reservecapaciteit (netwerkbackup).
Arthur van Kooij, hoofd Project Management voor Noord- en West-Europa en lokaal verantwoordelijk voor het proefproject, ziet overtuigende voordelen voor klanten van Prologis: “Deze opslagproef helpt ons enorm bij het onderzoeken van de mogelijke synergiën tussen zonnestroom en batterijgebruik. We krijgen meer inzicht in opslagtechnologie en de rol die deze technologie kan vervullen in toekomstige projecten met hernieuwbare energie voor onze klanten.” Lokale energiebesparing is overigens niet het enige duurzaamheidsaspect van dit gebouw. Het gebouw is ook uitgerust met slimme meters en een narrowcastingsysteem waarop we de algehele energieprestaties kunnen meten en volgen.
Duurzaamheid en innovatie gaan vaak hand in hand. Wij geloven dat het belangrijk is om onze klanten oplossingen aan te bieden die niet alleen hun CO2-voetafdruk verminderen, maar ook hun rendement ten goede komen. Het opslaan van overtollige energie uit zonnepanelen is een geweldige manier om deze doelen te bereiken. We zijn enthousiast over dit project en zullen ontwikkelingen en inzichten delen terwijl we doorgaan.
Prologis Benelux voerde dit energieopslagproject uit met hoofdaannemer ASK Romein, batterijenleverancier Indutecc Industrial Solutions, elektro installatiebedrijf Bras Elektrotechniek en batterijfabrikant Nilar Sweden.
Meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven en proefprojecten op dit terrein? Neem dan contact op met Arthur van Kooij, hoofd Project Management Noord- en West-Europa bij Prologis.
Lees meer over duurzaam ontwikkelen bij Prologis.