Het magazine Logistiek sprak met Sander Breugelmans, country manager Benelux bij Prologis, over de wensen en eisen van logistiek vastgoed die aan verandering onderhevig zijn. Meer dan ooit besteedt Prologis aandacht aan het welzijn van de medewerkers, de inrichting van de omgeving en de herontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen.
Prologis is actief op alle continenten. Tot de klantenkring van de vastgoedontwikkelaar bevinden zich veel internationaal opererende bedrijven die steeds opnieuw een beroep doen op de expertise van Prologis, of dat nu in Canada, Brazilië, Japan of Singapore is.“Wat deze klanten eveneens aanspreekt, is onze langetermijnvisie. Door de warehouses en distributiecentra in beheer te houden, tonen we onze commitment”, vertelt Sander Breugelmans, country manager Benelux bij Prologis. Vanwege de langetermijnvisie investeert Prologis veel in innovatie. In de Prologis Labs in Californië worden in een echt warehouse nieuwe innovaties getest op het gebied van verlichting, vloermaterialen en datanetwerken. “Daarnaast investeren we met Prologis Ventures in logistieke startups om te leren van de nieuwe trends en ontwikkelingen in deze sector”, aldus Breugelmans.
Welbevinden van medewerkers
De langetermijnvisie leidt in de praktijk tot andere keuzes met betrekking tot de locatie en de kwaliteit van de panden. Die moeten ook over 20 of 25 jaar nog aantrekkelijk zijn. Daarnaast kijken we voortdurend naar de pijnpunten van onze klanten. Op dit moment is dat bijvoorbeeld de beschikbaarheid van personeel. Wij houden daarmee rekening door extra voorzieningen te treffen in onze warehouses.” Een goed voorbeeld is het nieuwe pand van Pantos Logistics in Tilburg. Als eerste logistiek centrum in Europa heeft dit pand de gold-status volgens de WELL Building Standard ontvangen. Dat is een internationale standaard die gericht is op het welbevinden van de medewerkers in het pand. “Denk onder meer aan de lucht- en lichtkwaliteit. In dit pand maken we zo veel mogelijk gebruik van daglicht. Voor de vloerbedekking is speciale lijm gebruikt die de luchtkwaliteit niet aantast. Zowel in het kantoorgedeelte als in het warehouse hebben we volop binnenbeplanting aangebracht”, verklaart Breugelmans. Prologis beschikt in de Benelux over 2,4 miljoen m2 logistiek vastgoed. Veel daarvan is geclusterd in parken. Dat biedt mogelijkheden om het welbevinden van zowel medewerkers als omwonenden te bevorderen. “We gaan graag in gesprek met lokale overheden en omwonenden over inpassing in het landschap, maar we zorgen ook over sportveldjes, picknicktafels en hardlooptrajecten. Dit noemen we Park Life.”
Herontwikkeling bestaande terreinen
De discussie over de effecten van logistieke ontwikkeling op het landschap neemt Prologis serieus. Breugelmans en zijn team schuiven zo vroeg mogelijk bij provincies en gemeenten aan tafel over planontwikkeling. “We bouwen niet overal panden, maar we kiezen voor het clusteren van warehouses en distributiecentra op slimme locaties. Het liefst bij multimodale terminals zodat we gebruik kunnen maken van duurzame vervoersmodaliteiten zoals het water en het spoor.”
Daarnaast investeert Prologis in herontwikkeling van bestaande, vaak verouderde bedrijventerreinen. Een voorbeeld is een Rotterdams warehouse van het voormalige Damco dat door Prologis op eigen risico is opgeknapt, verduurzaamd, met een truckcourt en vijftien extra laaddocks is uitgebreid en vervolgens weer is verhuurd. Breugelmans: “We slopen regelmatig oude gebouwen om plaats te maken voor een modern pand. Maar zoals is gebleken in Rotterdam is niet alles van oude gebouwen onbruikbaar. Regelmatig kunnen we de staalconstructie intact laten, zodat we alleen de gevels, docks en daken hoeven te vernieuwen.”
Bron: Logistiek