Prologis zet samen met het International WELL Building Institute (IWBI) de standaard voor distributiecentra gebouwd volgens de WELL Building Standard™. De WELL Building Standard™  draait om het welzijn en de gezondheid van werknemers in een kantoor. DoepelStrijkers interieur architect Riekie Brokking en interieurarchitect en mede-oprichter Eline Strijkers van het internationaal veelgevraagde ontwerpbureau DoepelStrijkers en Prologis sloegen de handen ineen om het interieur design van Tilburg DC5 volledig aan de standaard criteria van WELL te laten voldoen. DoepelStrijkers ontwierp onder andere voor ABN AMRO het interieur voor het Circl-paviljoen, volledig gebaseerd op de principes van circulariteit.

Wat doen een hip ontwerpbureau en een ontwikkelaar van logistiek vastgoed samen?
“De drie pijlers van ons bureau DoepelStrijkers zijn architectuur, interieur en duurzaamheid,” vertelt Eline. “We willen bijdragen aan de grote vragen in de maatschappij. Voor een distributiecentrum waren WELL richtlijnen nooit eerder toegepast, dus dit was eerlijk gezegd ook nieuw voor ons. Het leek ons daarom een geweldige uitdaging om samen met Prologis ook in de logistieke vastgoedsector circulair en duurzaam te kunnen ontwerpen, mét een focus op het welzijn van werknemers. ”

In hoeverre merken jullie dat de vraag naar WELL gecertificeerde gebouwen groeit?
Eline: “We merken dat steeds meer opdrachtgevers vragen om een duurzaam en gezond gebouw. WELL gaat echt om een prestatiegerichte standaard, je kunt meten hoe gezond de omgeving is. Met het oog op de toekomst en de groeiende vraag naar WELL, creëerden wij een toolbox voor het ontwerpen van distributiecentra via WELL principes voor Prologis. In de toolbox worden alle onderdelen van het interieur benoemd, van het ontwerp van de trap tot het ontwerp van de lunchplekken, waarin duidelijk wordt hoe er invulling is gegeven volgens de WELL-principes.”

Prologis Tilburg DC5 Well building

 

Hoe zie je de WELL principes terug in het ontwerp?
Riekie: “Alle onderdelen in Tilburg DC5 hebben een eigen identiteit, materialisatie en functie. Een voorbeeld is het reflecterende paneel wat de gevel verbindt met de binnenwanden. De natuur van buiten reflecteert op het paneel waardoor er een connectie van de mens met de natuur ontstaat: een werknemer wordt afgeleid doordat hij een reflectie ziet van een vogel die voorbij vliegt, of de bladeren die van een boom afvallen. ”

Wat maakt Tilburg DC5 anders dan andere distributiecentra?
“Het toelaten van daglicht en het gebruik van meer groen in het gebouw doen de werknemers in het distributiecentrum echt goed. Dat merkte ik zelf ook tijdens mijn bezoek aan een ander distributiecentrum, waar ik pas merkte hoe fijn het is om in Tilburg DC5 te zijn. De WELL omgeving daar is meteen voelbaar bij binnenkomst. Het natuurlijke licht dat binnenvalt en de connectie met de natuur door de toevoeging van planten en de reflecterende wand doen de ruimte heel prettig aanvoelen”, vertelt Riekie enthousiast.

Hoe verliep de samenwerking met Prologis?
“Deze was zeer constructief. Arthur van Kooij, Head of Project Management Europe bij Prologis, gaf ons de ruimte om ons ontwerp te bewaken en samen kwamen we  tot aanpassingen in het ontwerp,” vertelt Eline. “Prologis is toegewijd aan duurzaamheid en om volgens gerenommeerde duurzame ontwerpnormen voor gebouwen te ontwerpen. En deze criteria zelfs verder op te schroeven. Zo voorziet Prologis distributiecentra massaal van zonnepanelen om duurzame zonnestroom op te wekken en heeft Prologis in samenwerking met
hello energy een tool ontwikkeld om energieverbruik realtime te kunnen meten in de distributiecentra. Duurzaamheid is hun ambitie en dat voel je,” voegt Eline tot slot nog toe.

Ouder artikel
Prologis-project met WELL bouwnorm genomineerd voor MIPIM Awards 2019

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.